Megnézem
Tenda
Érdekel
Koobe
Megnézem
t-dagger
Megnézem
Főoldal

Hírek

2021-11-25

A Windows-11 rendszerkövetelményei

# Windows11 # processzor # Intel # AMD # RAM # TeamGroup # Crucial # Kingston

 
Nemrégiben a Windows kiadta legújabb verzióját, a Windows 11-et. Sokan a telepítés után szembesültek azzal a problémával, hogy gépük nem megfelelő a program futtatásához.

 

Alábbi bejegyzésünkben megtudhatjátok, hogy milyen rendszerköveteleményeknek kell megfelelni gépeteknek, hogy fusson az új Windows

- Előszőr is a processzornak legalább 1GHz-es-nek, vagy gyorsabbnak kell lennie, legalább 2 maggal ellátva.
- Legalább 4GB DDR4 RAM szükséges.
- Minimum 64 GB nagyságú tárhellyel kell rendelkezni (lehetőleg SSD legyen), szükséges továbbá egy DirectX-12-kompatibilis, vagy újabb grafikus kártya WDDM 2.0 típusú illesztőprogrammal.
- A kijelzőnek legalább 9” kell lennie, legalább 720p felbontásúnak és színcsatornánként 8 bit szükséges.
- Az alaplapnak tudnia kell az UEFI biztonságos rendszerindítást és a TPM követelménynek meg kell felelnie.


A processzorról, tárhelyről és RAM-ról most külön nem beszélnénk, ezeket gyorsan ki lehet olvasni a számítógép beállításánál, illetve a képernyőket sem emelnénk ki külön, hiszen manapság már 9”-os átlóval nem igazán lehet nootebook-ot vagy monitort találni. Természetesen kivételek a mini notik, de ezeket többnyire csak internetezésre, esetleg irodai munkára vásároljuk, amennyiben elegendő egy levelező rendszer és az Office megléte a munkánkhoz.

 

 
 


Térjünk ki egy kicsit az UEFI biztonságos rendszerindítás jelentésére

Az UEFI (vagyis Unified Extensible Firmware Interface) egy nyilvánosan elérhető specifikáció, amely meghatározza a szoftveres interface-t az operációs rendszer és a platform között. Vagyis a régi BIOS-t teszi a felhasználok számára könnyen kezelhetővé, egyszerűbbé, pár új funkcióval ellátva a korábbi társához képest. A biztonságos rendszerindítás egy beépített biztonsági funkció, amely véd minket a kártékony szoftverek, vagyis vírusok bejutásától a számítógép indításánál. Általában a mai gépek már képesek erre, de célszerű megvizsgálni, esetleg beállítani azt. Ezt a vezérlőprogramban tehetjük meg:

Gépház -> Update &  Security -> Recovery (Frissítés & Biztonsági helyreállítás) -> válassza az Újraindítás most lehetőséget a Speciális indítás csoportban. Ezután válassza a Speciális beállítások hibaelhárítását -> UEFI belső vezérlőprogram -> Gépház lehetőséget a módosítások érvénybe lépéséhez.  
A beállítások módosításához át kell váltani a PC-t az UEFI/TOL módra a régi CSM mód helyett. Amennyiben a gépünk lehetőséget kínál mind kettő mód bekapcsolására, figyeljünk, hogy az UEFI legyen az első lehetőség.


 

Amit tudni kell a TMP 2.0 biztonsági rendszeréről:

Elvileg az újabb generációs processzorok már integráltan tartalmazzák a TMP-t, viszont előfordulhat, hogy az le van tiltva. Ezt a fent leírt UEFI beállításánál tudjuk aktiválni. A TPM 2.0 szabvány lehetővé teszi a gyártóknak, hogy beépítsék azt az eszközeikbe.
A TPM a számítógép biztonságáért és a titkosítási kulcsok biztonságos tárolásáért  felelős.
 Az alábbi ajánlásban szeretnénk segíteni nektek, hogy milyen hardvereket érdemes a gépbe tenni, amennyiben a jelenlegin nem futna a Windows 11. 
*Mielőtt új processzort vagy RAM-ot vennétek, mindenképp ellenőrizzétek a alaplapot, hogy biztos kompatibilisek e egymással!
 

Windows 11-el kompatibilis processzorok:

Fontos, hogy csak a 8th generációs Intel, vagy ezutáni procik képesek a Win 11 futtatására, az AMD-nél pedig legalább a második generációs Ryzen kell.

 

 

Windows 11-el kompatibilis RAM-ok:


Windows 11-el kompatibilis SSD-k:

    

 

Elérhetőségeink


IT Market Kft.

Személyes csomagátvételi pont: MG Records lemezbolt

Cím: 1091 Budapest, Üllői út 31.

Nyitvatartás: H-P 11 - 19 óráig
                       Szo 10 - 14 óráig

Székhely: 1044 Budapest, Megyeri út 53.

Telephely: 1047 Budapest, Károlyi István utca 10.

Adószám: 14474606-2-41

Cégjegyzék szám: 01-09-989782

Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 9-17 óra között elérhető
 
+36 70 625 3985
 
info@iway.hu


 
 


 

Cofidis áruhitel