Dune HD Duo 4K

Dune HD Duo 4K

Gyártói cikkszám: DUO4K
Garancia: 24 hónap
A termék pillanatnyilag nem elérhető!

Összehasonlít

Leírás:

A Duo 4K-ba is a Sigma Designs legújabb VXPŸ-s és 4K-s médiaprocesszora, az SMP8758 került. A lejátszó 1 GB RAM-ot és 8 GB flash ROM-ot (kétszer többet mint a Solo 4K) használ. Kisebb testvéréhez képest – a két, 3,5"-es méretű HDD-fiókon kívül – elsősorban az ESS Sabre ES9018K2M sztereó, 32-bites DAC chip jelent számottevő különbséget. Ha sztereó zenehallgatáshoz is használnánk a médialejátszónkat, annak analóg kimeneteit (RCA- vagy szimmetrikus XLR-kimenetek) érdemes az erősítőnkre kötni, kihasználva az ESS DAC által végzett digitál-analóg konverzió audiophile minőségét. Legyen szinte bármilyen erősítőnk digitális bemenetekkel, jelentősen szebb hangzást élvezhetünk rajta, ha a dekódolást a Duo 4K-ra bízzuk, analóg erősítő esetén pedig még egyértelműbb a dolog. Az akár 32-bites részletességgel, és max. 384 kHz-es mintavételezéssel rögzített zenefájlok 122 dB-es dinamikával szólalhatnak meg, XLR-kimeneten akár -114 dB-es THD+N torzítási érték mellett! Ez a DAC már natív módon dolgozza fel a DSD formátumot is, akár DSD512/24,576 MHz esetén is – azaz a 2017-ben létező legjobb minőségű zenefájlok is megszólaltathatóak a Duo 4K-n!

Érdekesség a beépített ESS DAC kapcsán, hogy nem csak a lejátszó, de egy külső eszköz is képes használni, mivel a Duo 4K hátlapján egy coax digitális bemenet is helyet kapott, az ide csatlakoztatott külső hangforrás (ez akár egy CD-lejátszó, TV vagy set-top-box is lehet) közvetlenül a DAC-kal kerül összeköttetésbe.

A korábbi Dune HD csúcsmodelleken megismert előlapi VFD-kijelző a Duo 4K-ról sem maradt le, így segítségével akár a TV bekapcsolása nélkül is böngészhetjük médiatárunkat, és válogathatunk a zenefájlok között. Lejátszáskor a fájlnéven kívül még a lejátszási pozíció (óra:perc:másodperc) is leolvasható a kijelzőn, a menüben navigálva pedig a menüpontok nevei láthatóak.

Az azonos processzor miatt a VXP® képjavítás – és így a képminőség – terén sincs különbség a Solo 4K és a Duo 4K között. 4K-s filmek akár H.264, akár H.265 kódolás mellett is lejátszhatóak, de a HDMI 1.4b (és még nem HDMI 2.0) videókimenet miatt csak max. 30 fps képsebességig. Bár a VXP kiválóan skáláz fel minden kisebb felbontású videót akár 4K-ra is, a Duo 4K is biztosít lehetőséget arra, hogy külső felskálázó elektronikát használjunk. Beállítható, hogy HDMI-kimenetének nem csak képfrekvenciája, de akár felbontása is igazodjon az éppen játszott tartalmakhoz, így pl. DVD-k esetében pl. 720×576 pixeles, Blu-ray-eknél 1920×1080-as felbontású jelet küld tovább akkor is, ha egyébként 4K-s a beállított alapértelmezett videókimenet. Így a felskálázást a 4K-s TV-hez vagy vetítőhöz végezhetjük a megjelenítők belső elektronikájával, vagy külső videóprocesszorokkal is – ha azok jobb eredményt hoznak, mint a VXP tenné. H.265-ös kódolás mellett akár a 10-bites színmélységű tartalmak is lejátszhatóak.

A Duo 4K egy különleges tulajdonsága a 2D-s és 3D-s Blu-ray fájlok (BDMV mappa vagy ISO formátum) menüvel együtt történő lejátszása, amire a Blu-ray licencekbe 4 évvel ezelőtt kötelezően bekerült CINAVIA másolásvédelem óta nem volt példa (leszámítva a Dune HD Solo 4K és Solo Lite lejátszókat). A médialejátszókra specializálódott gyártók inkább nem kérték meg a licenct a készülékeikre (így csak úgynevezett „lite” menüket használhattunk azokon, és nem indultak el a gyári optikai lemezek), csak hogy ne legyen gond a védett lemezekről rippelt médiafájlok lejátszásával. Az asztali Blu-ray lejátszókra fókuszáló gyártók viszont kénytelenek voltak lemondani arról, hogy a CINAVIA vízjelet tartalmazó fájlokat élvezhessük a készülékeiken. Ha viszont nem érdekes számunkra a lemez menüje, sőt, a gyakran kötelező filmajánlók helyett inkább mielőbb a filmet szeretnénk látni, akkor választható a Blu-ray lite menü is.

Bár még a 3D-s Blu-ray filmekhez sem szükséges a gigabites hálózat, a 4K-hoz már elengedhetetlen. Így a Duo 4K gigabites sebességre is képes ethernet-csatlakozóval rendelkezik, de emellett a beépített, két külső antennával ellátott wifi-kártyája 802.11b/g/n/ac szabványok szerinti, így egy ac-s routert (pl. Synology RT1900ac) használva 4K-s filmek akár wifi-kapcsolaton keresztül is lejátszhatóak.

A Solo 4K után a Duo 4K is tartalmaz egy Z-Wave modult (ZM5304) és antennát, amelyeket az online Dune Store-ból a lejátszó felületén letölthető vezérlőszoftver kezel. További információk a Z-Wave alapú otthonautomatizálásról a Távvezérlés.hu oldalunkon olvasható.

A Solo 4K-hoz hasonlóan a Duo 4K is tartalmaz beépített DVB-C/DVB-T/DVB-T2 TV-tunert. Így a hazai kódolatlan digitális földfelszíni TV-csatornák (MinDigTV) és digitális kábelcsatornák (pl. DigiTV) nézhetőek és a merevlemezekre is rögzíthetőek a készülékkel. A TV-adók mellett az internetes rádiókból is készíthető felvétel.

Dune HD Duo 4K csomag tartalma:

  • Duo 4K lejátszó
  • Világító gombos infra távvezérlő és elemek
  • HDMI-kábel (150 cm)
  • Két külső wifi-antenna
  • Magyar nyelvű üzembe helyezési útmutató

 


^